Østers opskrift med rabarber og peberrodsfløde

Lavet af: Thomas Alcayaga

østers

Østers opskrift

Med de kødfyldte, næringsrige og indbydende østers fra Limfjorden kan du skabe de mest velsmagende anretninger for venner og familie. De populære skaldyr kan enten nydes rå med frisk citron til, eller de kan tilberedes i en gryde, i ovnen eller på grillen. Uanset hvordan du foretrækker at indtage delikatessen, kan specialiteten blive den uforglemmelige anretning til nytårsaftenen eller til en særlig anledning. Til de fleste serveringer skal der bruges mellem 6-12 friske østers.

Køb østers fra Limfjorden og få mest værdi for pengene

Det er langt fra ligegyldigt, hvor dine skaldyr er fanget. Du får mest kvalitet og smag for pengene, når du køber skaldyrene, der er fanget herhjemme. De danske østers er kendt i store dele af verden for deres kødfyldte natur. Netop dette kendetegn er årsagen til, at du meget bedre kan tilberede skaldyrene. Des mere kød der er på dem, des nemmere er de at håndtere i forbindelse med panering eller stegning. Fangsten herhjemme foregår med respekt for både natur og dyreliv. For mange mennesker, der ikke har prøvet at spise skaldyrene før, kan det være en god idé at tilberede dem mildt.

Håndteringen af dine danske østers er alfa og omega

Mange tror, at det er tilberedningen, der har størst betydning for smagsoplevelse og sikring mod madforgiftning. Det er  klargøringen og håndteringen af skaldyrene, der har størst indflydelse på sundhed og hygiejne. Før du går i gang med at tilberede dine delikatesser enten rå, i ovn eller på pande, skal du tjekke deres friskhed. De skal altid dufte af hav og må aldrig have en harsk lugt. Afhængig af hvilken tilberedningsmetode du vælger, skal du forholde dig til, om dine skaldyr skal åbnes på forhånd eller ej. Du letter klargøringsarbejdet for dig selv, når du bruger en specialkniv til håndteringen af skaldyrene, der skal tilberedes i halverede tilstande.

Kog eller steg skaldyrene i kort tid

Et sikkert hit er det at lave gratinerede østers. Her skal du starte med at åbne 4-6 skaldyr og hælde væden fra. I cremefraiche kan du blande hvidløg, persille, salt og peber. Anret lidt af blandingen oven på hvert skaldyr og tilbered dem i ovnen (eller på en grill) indtil de er gyldne.

Kend til østers sæsonen når du vil spise delikatessen i rå udgave

Har du planer om at servere de ikoniske og eftertragtede skaldyr som en skøn appetizer, skal du købe de mest friske udgaver. Denne form for tilberedning er den mest ikoniske og den mest simple set ud fra et praktisk synspunkt. Start med at rengøre dine skaldyr og løsn kødet fra skallen. Kødet skal frigøres, så det er muligt at hælde det ned, når delikatessen indtages. Arbejd altid med forsigtighed når du renser, rengør og håndterer delikatesserne. Anret de halverede skaldyr ovenpå et fad af knust is. Skær 2 citroner i både. Når du halverer skaldyrene første gang, skal væden hældes fra. Efter kort tid vil du opleve, at der gendannes væde. Undgå at denne hældes til siden, når du anretter de halverede østers i fadet sammen med citronskiverne.

Til person(er)

4

Kan laves på:

2 timer 45min

Kan spises til:

Middagsmad

Ingredienser

 • 1 skive rugbrød
 • 20g smør
 • 1 god stængel rabarber
 • 1 stjerneanis
 • 2 laurbærblade
 • 5 peberkorn
 • 0,5dl hvidvinseddike
 • 0,5dl vand
 • 0,5dl sukker
 • 1dl fløde
 • 15-20g fintrevet peberrod
 • 1,5 tsk grov sennep
 • 1,5 spsk hvidvinseddike
 • 1 tsk honning
 • citronmelisse

Trin for trin instruktion

Step 1

Rugbrødet rives fint og steges sprødt i smørret.

Step 2

Kom på fedtsugende papir. Klar.

Step 3

Bring eddike, vand og sukker i kog sammen med peberkorn, stjerneanis og laurbærblad. Lad det trække 5 minutter.

Step 4

Skær rabarberen i små tern. Så små som muligt. Kom i en bøtte.

Step 5

Overhæld med syltelagen og lad den trække en time – minimum. Klar.

Step 6

Rør fløden med honning, sennep, peberrod, eddike, salt og peber. Lad den trække minimum 10 minutter til den har sat sig. Klar.

Step 7

Åben dine østers. Løsn og vend dem.

Step 8

Kom en smule rugbrød og syltede rabarber i bunden. Top med fløde og citronmelisse.

Step 9

Server med det samme.

Andre opskrifter